وبسایت هاب‌اسپات می‌گوید در سراسر جهان ماهانه بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال در فیسبوک، ۱ میلیارد در اینستاگرام و ۳۶۵ میلیون کاربر در توییتر وجود دارند و به‌طور مستمر فعالیت می‌کنند. تنها در ایالات متحده، ۷۷ درصد از جمعیت دست‌کم در یکی از شبکه‌های اجتماعی حساب کاربری دارند. حضور در این شبکه‌ها می‌تواند دلایل محتلفی داشته باشد. از جمله گفتگوی آنلاین با دوستان، قرار گرفتن در جریان اخبار جهان یا به قصد حضور در شبکه‌های کسب‌وکار. کاربران به دلایل مختلف از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند و بازاریاب‌ها به این امر واقفند!

با توجه به شمار زیاد کاربران فعال در این پلتفرم‌ها، بازاریاب‌ها به سرعت به اهمیت هدف قرار دادن مشتریان خود از راه تاثیرگذاری در رسانه‌های اجتماعی پی می‌برند. پیش‌بینی می‌شود مبلغ سرمایه‌گذاری در زمینه تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی در سراسر جهان تا سال ۲۰۲۱ به حدود ۲۴ میلیارد دلار آمریکا برسد.

با توجه به اینکه تعداد زیادی از مردم در هنگام سفر، رفت و آمد و حتی استراحت، اعلان‌های گوشی‌های هوشمند و فیدهای رسانه‌های اجتماعی خود را چک می‌کنند، به نظر می‌رسد برای تبلیغات آنلاین، راهی بهتر از شبکه‌های اجتماعی وجود ندارد.

در این مطلب با کمک ۵ نکته زیر، قصد داریم شما را با اهمیت و چگونگی بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی آشنا کنیم:

  • بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی موثر است.
  • کمپین بازاریابی در شبکه اجتماعی چیست؟
  • چگونه برای کمپین هدف تعیین کنیم؟
  • مثال‌هایی از کمپین شبکه‌های اجتماعی
  • چگونه کمپین بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کنیم؟

بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی موثر است

تبلیغات در رسانه‌های اجتماعی با روشی کم‌هزینه و موثر مخاطبان را جذب می‌کند. دقیقا به همین دلیل است که کمپین‌های رسانه‌های اجتماعی به تکنیکی مهم و متداول در بازاریابی تبدیل شده است.

با وجود فعالیت میلیاردها نفر در پلتفرم‌های مختلف اجتماعی و رشد مداوم ماهانه کاربران این شبکه‌ها، تصور اینکه کسب و کارها چگونه بدون حضور در رسانه‌های اجتماعی می‌توانند دوام بیاورند، دشوار است.

استفاده از شبکه‌های اجتماعی این امکان را به شما می‌دهد تا به مخاطبین هدف خود برسید، با مشتریان بالقوه آشنا شوید، وفاداری به برند ایجاد کنید، ترافیک وبسایت را افزایش دهید و نحوه فروش را هدایت کنید. بازاریابی دیجیتال یک ترند نیست، بلکه یک تکنیک قدرتمند در صنعت است و یک تکنیک قدرتمند باقی خواهد می‌ماند. این تکنیک به شما کمک می‌کند تا بتوانید به مخاطبان بیشتری در سراسر جهان متصل شوید.

کمپین بازاریابی در شبکه اجتماعی چیست؟

 

در کمپین‌های بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی تلاش می‌شود تا دست‌کم با استفاده از یک رسانه اجتماعی درباره یک برند یا محصول یا خدمات به‌طور موثر و مداوم اطلاع‌رسانی شود. این کمپین‌ها دارای استراتژی متمرکز و دارای قابلیت اندازه‌گیری درآمد هستند و می‌توانند با تاثیری که بر روی فالوئرهای شبکه اجتماعی می‌گذارند، آن‌ها را به انجام کاری در راستای اهداف کسب و کارشان، تشویق کنند.

چگونه برای کمپین هدف تعیین کنیم؟

هنگام تشکیل کمپین بازاریابی در رسانه‌های اجتماعی باید حتما از ابتدا هدف‌گذاری کنید تا اطمینان یابید که کمپین شما بهترین اثرگذاری را خواهد داشت. در این مطلب برخی از اهداف قابل بررسی و مثال‌هایی از کمپانی‌هایی که آن اهداف را به درستی به اجرا گذاشته‌اند خواهید دید.

برای کمک به درک بیشتر اهداف این کمپین‌ها مثال‌هایی واقعی از کمپین‌های بازاریابی در رسانه‌های اجتماعی ارائه کردیم:

مثال‌هایی از کمپین شبکه‌های اجتماعی

  • کمپین «کوکاکولایت را به اشتراک بگذار» کوکاکولا برای ارتباط با مشتری
  • کمپین‌های URL وبسایت خبری ABC به منظور افزایش ترافیک
  • کمپین فراپاچینوی یونیکورن استارباکس برای هدایت فروش
  • کمپین اسنیکرز با هشتگ «یک اسنیکرز بخور» برای آشنایی مخاطبان با یک هشتگ منحصربه‌فرد

افزایش ترافیک وبسایت

استفاده از رسانه اجتماعی یک روش مهم در تقویت ترافیک وبسایت است. حتی کاری به سادگیِ قرار دادن لینک وبسایت در قسمت بیو در پروفایل، کاربران را به وبسایت شما هدایت می‌کند؛ جایی که می‌توانند درباره کمپانی یا محصولات شما اطلاعات بیشتری به‌دست آورند. صبر مشتری‌ها کم است و هیجان آن‌ها به سرعت از بین می‌رود. با قرار دادن آدرس وبسایتتان در بخش بیو، از گیج شدن آن‌ها جلوگیری و راه را برای مشتریان بالقوه خود هموار کنید.

تیم کمپین شما می‌تواند با قرار دادن لینکی که در صفحه خاصی از وبسایت شما فرود می‌آید به فالوئرهای رسانه اجتماعی پاسخ دهد. اضافه کردن لینک وبسایت در رسانه‌های اجتماعی میزان توجه شما به مخاطب را نشان می‌دهد و موجب افزایش ترافیک وبسایت نیز می‌شود.

در پایان این را در نظر داشته باشید که کافی است نشانی URL وبسایت خود را در یک پست شبکه اجماعی خود قرار دهید. با ارائه لینک منابع مورد نیاز به کاربران در پاسخ به سوالاتشان، علاوه بر افزایش ترافیک وبسایت خود، نشان می‌دهید که رفع نگرانی‌های آن‌ها برایتان اهمیت دارد.

به عنوان مثال، بسیاری از ایستگاه‌های خبری نشانی URL خود را در استوری شبکه اجتماعی خود قرار می‌دهند. آن‌ها معمولا تصویری چشمگیر، ویدیو، نقل‌قول یا عبارتی را به همراه لینک در استوری پست می‌کنند. این روش ترافیک وبسایت را افزایش می‌دهد زیرا اگر هم فالوئرها لینک را دنبال نکنند، درصورتی که بخواهند تعامل داشته باشند می‌توانند با لایک یا به اشتراک‌گذاری آن این کار را انجام دهند.

چگونه کمپین بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کنیم؟

۱. در مورد رقبای خود تحقیق کنید.

۲. استراتژی مخصوص به خود را پایه‌گذاری کنید.

۳. جامعه هدف خود را جذب کنید.

۴. قالب محتوایی مخصوص به خود را داشته باشید.

۵. نتایج استراتژی کمپین خود را مدیریت کنید.

۶. کیفیت محتوای خود را ارتقا دهید.

۷. در طول کمپین خود، یک پیام تبلیغاتی ثابت داشته باشید.

۸. بین محتوای تبلیغاتی و غیرتبلیغاتی تعادل برقرار کنید.

۹. از منحصربه‌فرد بودن محتوای خود در حوزه کسب و کارتان اطمینان حاصل کنید.

۱۰. به طور منظم با مخاطبانتان در تماس و تعامل باشید.

۱۱. هشتگ یگانه‌ای برای کمپین خود بسازید.

۱۲. برای ایجاد نظم و توالی در ارسال محتوا از نرم‌افزارهای زمان‌بندی استفاده کنید.

۱۳. مخاطب را با گزارش‌های زنده در جریان کار قرار دهید.

برای ایجاد یک کمپین موفق بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی راه‌های بسیاری وجود دارد. تنوع این راه‌ها به صنعت مربوطه، پلتفرم شبکه اجتماعی مورد استفاده و نوع کمپین بستگی دارد. برای ایجاد کمپین خود از نکته‌های زیر بهره‌مند شوید؛ نکاتی که بر ۳ موضوع عمده تحقیق در مورد رقبا، ساختن استراتژی مخصوص به کسب و کار خود و بهبود کیفیت محتوا متمرکزند.

در مورد رقبای خود تحقیق کنید

در مراحل برنامه‌ریزی برای کمپین بازاریابی خود در شبکه‌های اجتماعی، بررسی کار رقبایتان را نیز بگنجانید.

  • کدام کمپانی‌ها به شرکت شما شبیهند و در شبکه‌های اجتماعی اکانت‌های موفق و قابل توجهی دارند؟
  • کدام کمپانی‌ها کمپینی دارند که شما آن را به خوبی اجرا کرده‌اید؟
  • آیا کمپانی‌هایی که در حال بررسی آن‌ها هستید معمولا برنامه‌های پخش تصویری زنده یا مسابقه و اهدای جوایز دارند؟
  • در مطالب شبکه‌های اجتماعی آن‌ها چه سرگرمی یا مشوقی برای مخاطبان وجود دارد؟

اگر چند قدم عقب‌تر بروید و این پرسش‌ها را با خود مطرح کنید، متوجه خواهید شد که چه روشی در کسب و کار شما خوب عمل می‌کند. همچنین با این کار تشخیص خواهید داد که چگونه می‌توانید کمپین اختصاصی خود را راه بیندازید.

استراتژی مخصوص به خود را پایه‌گذاری کنید

قدم دوم ساختن استراتژی است. برای تعیین اهداف کمپین خود، جامعه هدفتان را در نظر داشته باشید.

جامعه هدف خود را جذب کنید

  • در جستجوی چه کسانی هستید؟
  • جامعه هدف خود را چگونه طبقه‌بندی می‌کنید؟
  • خواسته‌تان از ایجاد این کمپین دستیابی کمپانی و مخاطبان شما به چه چیزهایی است؟
  • در طول این کمپین چگونه می‌توانید به تعامل با مخاطبان ادامه دهید؟

اطمینان از جذابیت محتوایی که به جامعه مخاطبان هدف خود نشان می‌دهید باید همواره اولویت نخست شما باشد. این قانون مهم را در زمان اجرای کمپین بازاریابی خود در رسانه‌های اجتماعی به خاطر داشته باشید. فراموش نکنید که سعی بر برقراری ارتباط با چه کسانی را دارید و دلیل این ارتباط چیست؟

در غیر این‌صورت به احتمال زیاد مخاطبان شما سریع از پست‌های شما در شبکه‌های اجتماعی عبور می‌کنند یا ظرف چند ثانیه علاقه‌شان را نسبت به کمپین شما از دست می‌دهند.

چند روش برای جذب مخاطب مورد نظر در شبکه‌های اجتماعی:

  • ترندهای روز را بررسی کنید. مردم این روزها می‌خواهند چه چیزهایی ببینند؟ برای مثال، استوری‌های اینستاگرام و پخش زنده بسیار محبوب شده‌اند. آیا می‌توانید این رویه‌ها را در جریان کمپین خود در پیش بگیرید؟
  • آموزنده باشید. کاری کنید که مخاطب مکث کند و به شما گوش دهد. اگر شما داده‌های باارزش‌تر از وقت آن‌ها نداشته باشید، چرا باید برای دیدن پست کمپین شما وقت بگذارند؟ برای مخاطبان خود انگیزه ایجاد کنید. مثلا هدایایی بگذارید که موجب ماندن مخاطب در صفحه شما و خواندنتان از ابتدا تا انتها شود. مضاف بر این، به آن‌ها بگویید که چگونه باید در برنامه‌هایی که در آن‌ها جایزه اهدا می‌شود مشارکت کنند و چه زمانی برنده اعلام خواهد شد.
  • محتوای تصویری منحصربه‌فرد و قانع‌کننده تولید کنید. یک ویدیو در فیسبوک یا یک تصویر ادیت شده در اینستاگرام، هر کدام را که پست می‌کنید از جذاب بودن و قانع‌کننده بودن آن اطمینان حاصل کنید. داده‌ای به مخاطبانتان نشان دهید که تا به‌حال ندیده‌اند.
  • با مخاطبتان تعامل کنید. پس از ارسال محتوا در شبکه اجتماعی،‌ ۸۴ درصد از مشتریان از کمپانی انتظار دارند طی ۲۴ ساعت پاسخگوی آن‌ها باشد. اگر فالوئرها سوالی داشتند، کامنتی گذاشتند یا نسبت به موضوعی ابراز نگرانی کردند، شما ملزم به پاسخگویی هستید. بین شما و آن دسته از مخاطبانی که به برند شما وفادارترند، پیوند محکم‌تری برقرار می‌شود. پس باید اعتماد این دسته از مشتریان را به‌طور اختصاصی جلب کنید.

قالب محتوایی مخصوص به خود را داشته باشید

برای تعیین قالب محتوایی خود به دلیل ایجاد کمپین خود فکر کنید. یک کمپانی ممکن است کمپین بازاریابی خود در شبکه‌های اجتماعی را در چنین شرایطی راه‌اندازی کند:

  • تعطیلات
  • مناسبت‌های خاص
  • محتوای تبلیغاتی ایجاد شده توسط کاربر
  • مسابقات یا هدیه دادن

درباره اینکه چه نوع محتوایی برای کدام پلتفرم مناسب است تحقیق کنید. برای مثال اگر کمپانی شما از عکس‌های ثابت زیاد استفاده می‌کند، در این صورت احتمالا اینستاگرام برایتان پلتفرم مناسبی است. اگر به پخش زنده ویدیویی نیاز دارید یا می‌خواهید ویدیوهای طولانی‌تری به اشتراک بگذارید، احتمالا فیسبوک انتخاب بهتری است. و اگر می‌خواهید اطلاعات را در قالب کوتاه‌تر و مختصرتری منتشر کنید توییتر می‌تواند مناسب باشد. به این فکر کنید که هر پلتفرم برای چه محتوایی مناسب است و از همان استفاده کنید.

نتایج استراتژی کمپین خود را مدیریت کنید

این که به چه دلیلی کمپین ساخته‌اید چندان اهمیت ندارد، در هر صورت قطعا آگاهی از سطح موفقیت کمپین برای شما حائز اهمیت است. برای محاسبه میزان این موفقیت، شما به ابزارهای اندازه‌گیری نیازمندید تا در طی اجرای کمپین بتوانید آن را رصد کنید و نتیجه را بسنجید.

یکی از راه‌های متداول برای پیگیری این نتایج استفاده از گوگل آنالیتیکس است. این ابزار داده‌های واقعی، اطلاعاتی نظیر مجموع میزان ترافیک کمپین، میزان مخاطبانی که جذب کرده‌اید (و میزان مخاطبانی که از دست داده‌اید)، سطح تعامل مخاطب با شما، تغییرات ترافیک در وبسایت و هر نوع تغییر در فروش را در اختیار شما قرار می‌دهند. برای برندهای ایرانی یکی از جامع‌ترین ابزار تجزیه و تحلیل کمپین‌های تبلیغاتی آنلاین پلتفرم تگرو است.

کیفیت محتوای خود را ارتقا دهید

حالا زمان ایجاد کمپین و ارتقای محتوای آن است. در ادامه به تکنیک‌هایی در زمینه نحوه بهبود و اشتراک‌گذاری محتوا، اشاره می‌کنیم. با رعایت این تکنیک‌ها محتوای خود را بهینه کنید. توجه داشته باشید که محتوای مناسب یکی از کلیدهای موفقیت کمپین است:

در طول کمپین خود، یک پیام تبلیغاتی ثابت داشته باشید

باید یک پیام تبلیغاتی را در چندین پلتفرم مختلف، اما در قالب مناسب همان پلتفرم منتشر کنید. با انتشار مداوم یک پیام ثابت در کمپین، فالوئرهایتان بارها و بارها آن را می‌بینند و یا می‌شنوند و این مسئله سبب می‌شود پیام شما را به‌خاطر بسپارند.

کمپین‌های بازاریابی در گذشته ثابت کرده‌اند که پیام‌ها وقتی تکرار می‌شوند، بیشترین تاثیر را برجای می‌گذارند. تکرار، به آشنایی بیشتر منتج می‌شود و این آشنایی، اعتماد را بین مخاطبان با پیام شما، برند و محصولتان افزایش می‌دهد.

بین محتوای تبلیغاتی و غیرتبلیغاتی تعادل برقرار کنید

احتمالا چندان جالب نخواهد بود اگر پیوسته برای مخاطبانتان پیام تبلیغاتی بفرستید. با ایجاد تعادل میان پیام‌های تبلیغاتی و غیرتبلیغاتی، مخاطبانتان بیشتر به شما اعتماد کرده، محتوای شما را مفید خواهند دانست و با آن ارتباط برقرار می‌کنند.

این مهم است که مخاطبان شما احساس نکنند تحت فشار قرار گرفته‌اند یا تنها یک مشتری هستند. محتوای تبلیغاتی صفحه شما در صورتی بر دنبال‌کنندگانتان تاثیر مثبت می‌گذارد که علاوه بر متعادل بودن با محتوای غیر تبلیغاتی، مفید و جذاب هم باشد و حس تعامل را در مخاطب برانگیزد.

از منحصربه‌فرد بودن محتوای خود در حوزه کسب و کارتان اطمینان حاصل کنید

یک پیام زیبا انتخاب کنید که با برندتان همخوانی داشته باشد. شما باید منحصربه‌فرد باشید. هرکسی که صفحه شما را می‌بیند باید سریع متوجه شود که این صفحه متعلق به برند شماست، بدون آن که پروفایل را بخواند. تک و معتبر بودن به شما کمک می‌کند که باقی بمانید. این موضوع همچنین دلیلی خواهد شد که مردم از میان رقبایتان، شما را برای دنبال کردن انتخاب کنند.

به طور منظم با مخاطبانتان در تماس و تعامل باشید

مهم نیست چند فالوئر دارید، باید وقت جداگانه‌ای برای پاسخ به سوالات آن‌ها در نظر بگیرید، کامنتشان را لایک کنید و به بازخوردهای آن‌ها اهمیت دهید. وقتی برای تعامل با مخاطبان وقت می‌گذارید یک تجربه شخصی به‌یاد ماندنی از صفحه خود برای آن‌ها باقی می‌گذارید. انجام این کارها باعث ایجاد نوعی از روابط می‌شود که کمک می‌کند مخاطبان بیشتر بر روی برند شما حساب کنند.

هشتگ یگانه‌ای برای کمپین خود بسازید

تمام کمپین‌های بزرگ رسانه‌های اجتماعی یک هشتگ ثابت، متناسب با پلتفرم مورد نظر دارند. هشتگ‌ها به اعضای تیم کمک می‌کنند تا بتوانند جریانات مربوط به کمپین را پیگیری کنند و برای مخاطبان نیز تعامل با موضوع آسان‌تر می‌شود. هشتگ باید منحصربه‌فرد و به‌یادماندنی باشد.

برای مثال، برند اسنیکرز کمپین معروفی در رسانه‌های اجتماعی داشت با عنوان: «شما وقتی گرسنه‌اید، خودتان نیستید». توصیف آن‌ها از آدمی که گرسنه است این بود که آدم گشنه ممکن است عقل خود را از دست بدهد زیرا hangry است. این کلمه ترکیبی است از دو واژه گرسنه و عصبانی (hungry-angry). در این شرایط با خوردن کمی اسنیکرز، گرسنگی برطرف شده و رضایت به شخص مورد نظر برمی‌گردد و او را به حال عادی بازمی‌گرداند.

برای ایجاد نظم و توالی در ارسال محتوا از نرم‌افزارهای زمان‌بندی استفاده کنید

هرچند خلق محتوای جذاب و تعامل با مخاطبان ممکن است زمان‌بر باشد اما راه‌هایی وجود دارد که بتوانید از پیش تنظیم کنید تا محتوای تبلیغاتی شما به صورت خودکار پست شود. این ابزار به شما کمک می‌کند تا دست کم از وقت گذاشتن برای این کار معاف شوید.

ابزاری مثل CoSchedule (که متاسفانه درحال حاضر برای ایرانی‌ها فیلتر است) یا نمونه ایرانی آن نوین‌هاب به بازاریاب‌ها کمک می‌کند تا پست‌های خود را زمان‌بندی کنند. پست‌ها می‌تواند شامل متن، تصاویر، ویدیوها و هشتگ‌ها باشد. برخی از این برنامه‌های زمان‌بندی شامل ویژگی‌های تجزیه و تحلیل (آنالیتیکس) هم هستند و به کاربرها در تشخیص درستی برنامه‌ریزی‌ها و اینکه کدام پست به اصلاح نیاز دارد، کمک می‌کنند.

مخاطب را با گزارش‌های زنده در جریان کار قرار دهید

پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۱ پخش مستقیم یک صنعت ۷۰ میلیارد دلاری شود. با استفاده از امکان پخش زنده مخاطب می‌تواند از هر جای جهان موضوعی را که می‌خواهد تماشا کند. این یک تجربه منحصربه‌فرد است.

پخش زنده فیسبوک یکی از معروف‌ترین راه‌های پخش مستقیم محتوای زنده است و پس از آن پلتفرم‌های دیگر نظیر توییتر، اینستاگرام و یوتیوب این امکان را فراهم می‌کنند. شما می‌توانید با استفاده از امکان پخش مستقیم اخباری که اتفاق می‌افتند، بر تعداد مخاطبان خود بیفزایید؛ مثلا پخش مستقیم مراسم اهدای جوایز در مسابقات یا مصاحبه با میهمانان و اینفلوئنسرهای مشهور و با این روش، به‌سادگی حس ارتباط نزدیک با برندتان را برای مخاطبین خود ایجاد می‌کنید.

کمپین خود را بسازید

شبکه‌های اجتماعی جهان را تغییر داده‌اند. اگرچه برخی ترندها در حال تغییر هستند اما شبکه‌های اجتماعی ماندگارند. کمپین‌ها شبکه‌های اجتماعی برای کسب و کارهایی که می‌خواهند با مخاطبان خود در ارتباط باشند و همواره به طور موثر خود را تبلیغ کنند، موقعیت بزرگی ایجاد کرده‌اند.

امکاناتی نظیر دستیابی به مخاطبان فراوان، تعامل مستقیم با مشتریان، سهولت به اشتراک‌گذاری مطالب با هزاران (حتی میلیون‌ها) نفر و این مزیت که فعالیت در آن‌ها آنچنان هزینه‌بر نیست، کمپین‌های بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی را هم برای مشاغل و هم برای مخاطبان جذاب کرده است.
محتوای جذاب و منحصربه‌فردی برای فالوئرهای شبکه اجتماعی خود تولید کنید. محتوایی که بتوانید با کمک آن جذابیت برند خود را بالا برده و افراد را به خرید محصول یا خدمات خود ترغیب کنید.